Skip to main content

Voeding

Is het niet zo dat twee warme maaltijden per dag kan leiden tot overgewicht? En hoe zit het met het gezamenlijke avondeten aan tafel?

Over het algemeen zijn ouders enthousiast als de kinderopvang besluit om voedzame warme lunchmaaltijden aan te bieden in plaats van de gebruikelijke broodmaaltijden. De meeste ouders zien namelijk de vele voordelen ervan, in tegenstelling tot een dagelijkse broodmaaltijd. Desondanks worden er ook kritische vragen gesteld bij een dergelijke verandering. De voornaamste zorg is dat twee warme maaltijden op een dag niet goed zouden zijn voor een kind. Betekent dit dat als mijn kind al een warme lunch heeft gehad, we ’s avonds niet meer samen kunnen eten? Terwijl juist dat gezamenlijke tafelmoment zo waardevol is voor een gezin.

Meer variatie in voeding, voldoende vezels en groenten

Het is echter geen probleem om twee warme maaltijden op een dag aan te bieden, integendeel, het wordt zelfs aangeraden. Een versbereide, warme lunch zoals wij die serveren, heeft namelijk meerdere voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een broodlunch. Kinderen krijgen op die manier meer gevarieerde voeding binnen, voldoende vezels en groenten. Variatie en groenten dragen onder andere bij aan een hogere inname van vitamines en een goede ontwikkeling van de smaak. Dit is precies wat we nodig hebben in de strijd tegen (kinder)obesitas. Maak je geen zorgen dat onze maaltijden meer calorieën bevatten dan een gemiddelde broodlunch, want we passen de portiegrootte aan per leeftijdscategorie. Zo krijgen kinderen voldoende binnen zonder zich te overeten, met veel energie voor de middag en zonder een suikerdip die bij een broodlunch sneller kan optreden. Je kunt dus gerust genieten van het gezamenlijke tafelmoment ’s avonds!

Bovendien zijn kinderen vaak na een dag op de opvang te moe om thuis nog een warme maaltijd met groenten te eten. Veel ouders ervaren het als een opluchting om in zo’n geval te kunnen kiezen voor een eenvoudige boterham (bijvoorbeeld met groentespread), zonder strijd en zonder zorgen.

Het zien eten…

Bij ons ligt de nadruk op vers en gezond, met af en toe een stukje vlees of vis. Het is prachtig om te zien dat zelfs ‘moeilijke eters’ zich spelenderwijs aan allerlei gerechten wagen. Het principe ‘zien eten doet eten’ gaat hier goed op. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leren veel van elkaar. Als een vriendje geniet van zijn maaltijd, willen anderen het ook proberen. Ook hier passen we de portiegrootte aan per leeftijdscategorie, zodat kinderen genoeg binnenkrijgen zonder zich te overeten. Dankzij deze extra service komen kinderen op een speelse manier in aanraking met verschillende soorten voedsel op jonge leeftijd. Vroeg kennismaken met diverse gerechten is bevorderlijk voor de smaakontwikkeling en het eetgedrag. Het actief betrekken van kinderen bij het koken, serveren en de tafel dekken draagt bij aan hun educatie, iets waar je thuis ook plezier van kunt hebben!